Началото

1868

Карл Юнг основава винарната си през 1868 г. на брега на Рейн, известен район с лозята си сорт Ризлинг. Докато Карл Юнг култивира и разработва винарната, както и с направата на съвременни бъчви за новата реколта, съпругата му Мария пътува из цяла Германиям и продава вината предимно на клиенти като лекари, адвокати и други. Обикновено те си поръчвали за цялата година с периодично подновяваща се доставка. В края на 19-ти век, в Европа се вихри туберколозата, варицелата и редица други заболявания и годишните регулярни заявки от клиенти намаляват. Лекарите забранявали да се пие вино, защото хората страдали от слабо сърце, проблеми с бъбреците, чернодробна недостатъчност. Мария си помислила „Ако имаше само начин да се извлече алкохолът от виното и в същото време да се поддържат ароматът и всички вкусови качества на истинското вино, бих могла да предложа на тези бедни хора алтернатива, така че да могат да се насладят на изключителния вкус на виното без алкохолните му после ефекти“.

Първото в света
деалкохолизирано вино

1908

Карл Юнг-младши, по това време все още студент по икономика в универитета, започнал да работи върху идеята за извличане на алкохол от виното. Експериментирайки с оборудването у дома, скоро установява, че трябва да приложи вакуумна среда, за да намали температурата на дестилация под 35 градуса по Целзий = 95 градуса по Фаренхайт (по-малко от топлината на кръвта) и по този начин да предотврати „варения вкус“ на безалкохолното вино. В същото време той открива, че ароматът на виното е много летлив, повече от алкохола, и че той преминава през кондензатора, без да се кондензира. Причината била много по-ниската точка на кипене на ароматите. Алкохолът при нормално налягане (без вакуум) се изпарява при около 80 градуса по Целзий (176 градуса по Фаренхайт), а човек може да усети ароматите на виното в чаша при нормална температура. Осъзнавайки това, Карл Юнг измислил устройство за прихващане на тези много летливи аромати в специална арома-колона. След деалкохолизацията под ваккум събраните аромати се оказват абсолютно нови и така методът за премахване на алкохола и улавянето и връщането на ароматите обратно във виното бива надлежно патентован през 1908 г. в Германия, както и в четири други държави, включително Великобритания (№ 7732, 9 юли 1908 г.) и САЩ (№ 1071 238, 26 август) 1913).

10 милиона литра,
в 30 държави

През всичките тези години след 1908 г. компанията Carl Jung непрекъснато се разраства, като винаги се стреми да подобри качеството на продукта. Разработени са нови патенти, които правят по-ефективен оригиналния процес на нежно отстраняване на алкохола. Методът на Карл Юнг за вакуумна дестилация при ниска температура дава крайния продукт беазалкохолно вино, възможно най-близо до алкохолния аналог. В момента производството се осъществява чрез най-модерната техника в света за вакуумна дестилация и годишното се продават 10 милиона литри в повече от 30 страни.